Unutmak Bahsi Üzerine

  Günler, haftalar ve aylar sonra...

 Yazarken ruhumu dingin ve huzurlu hissettiğim bloğuma uğrayıverdim yine. Şöyle uzunca bir hasbihal edesim var sizlerle. Fakat sanırım onu daha sonraya erteleyeceğim. Şimdilik selam vermiş olayım, aklımı kurcalayan bir noktaya değineyim ve bir de mutlu huzurlu sağlıklı hayat dileklerimi iletmiş olayım sizlere. 



 

 İnsan kelimesi "unutmak" manasındaki nesy kökünden türemiştir diye bir bilgiye rastlamıştım. Fakat bu unutmanın mahiyeti hususunda da ince ve hassas bir nokta mevut. İnsanın uğradığı acıların ve kötülüklerin etkisini unutması ve gereksiz bir takım bilgilerden zihnini temizlemedeki unutması Allah'tan gelen bir rahmet olarak görülmektedir. Fakat bunun sorumluluk boyutundaki durumu tamamen farklıdır. İnsan kendisine yüklenen vazife ve sorumlulukların takipçisi olmalı ve bu noktada unutmak rahmetinin altına sığınmamalı. Buna bir örnek verecek olursak; kişi bir yakınını kaybettiği vakit acısını hafifletmek ve ona bu imtihanı kolay eylemek adına Allah, bu kişiye acısını zaman zaman unutturur. Kaybedilen canı değil asla, onun acısı unutturulur. Bu acıyı tatmayanların anlayabileceği bir durum değil belki ama düşünüldüğü vakit bu unutma hali, çok kıymetli bir nimet. Zaten ayette de belirtildiği üzere Allah, kimseye çekemeyeceğinden fazlasını yüklemez. Amenna!


 Allah'ın unutturması haricinde birçok şeyi unutan da yine biziz elbet. Hal böyle iken yaşadığımız her imtihan geçip giden ve yine unutulacak olan birer geçmiş zaman felaketi oluveriyor. Ancak unutmamamız gereken bir husus var. Yaşadığımız dünyanın ve bu çağın bir imtihan olduğunu türlü hadiselerle bizlere hatırlatan, bizi yakamızdan tutup silkeleyen bir Rabbimiz var. Bize merhamet edip türlü acı ve sıkıntıları unutturan Rab ile kendi keyfi unutmalarımızı bize hatırlatan Rab yine aynı merhametle yaklaşıyor aslında bize. Fakat biz içinde bulunduğumuz hali yorumlamak ve anlamlandırmak noktasında noksanız. İçinde bulunduğumuz 2020 yılına dair bir dolu lanet, hayıflanma ve isyana şahit oldum, oldunuz belki de. Hâlâ da oluyoruz. Bu durum beni fazlasıyla üzüyor. O sebeple içimde bu duruma karşı verebileceğim cevabı kısaca yazmış oldum buraya da.

 Dilerim bu noksanlığımızı gidersin Allah.


 Dilerim tüm acıların, sıkıntıların, zorluk ve üzüntülerin birer imtihan olduğu bilinç ve şuuruna erdirsin bizleri.


 Dilerim bizlerin dünyaya geliş amacını idrak ettirsin Rab.


 Dilerim her daim merhametinden, rahmetinden nasiplenenlerden olalım. 


 Dilerim uyuyan zihinlerimizi uyandıracak gücü kendimizde bulabilelim.


 Dilerim acılarımızı, üzüntülerimizi yalnızca Allah dindirsin. Çünkü bilirim, O merhametlilerin en merhametlisidir.


 Dilerim birbirimizi çok sevelim, hiçbir ayrıma tâbi tutmaksızın.


 Sevgilerimle, 
 Ayşenur.


Yorumlar